Koop jij nog een CD van je favoriete artiest of een leuke film op DVD?

Het is een eenvoudige vraag waarop het antwoord 10 jaar geleden – op een aantal uitzonderingen na –  totaal anders zou zijn geweest dan het antwoord dat je vandaag geeft. Dat zegt alles over de snelheid van verandering in onze samenleving. Als we dit vanuit zakelijk oogpunt bekijken raken we een aantal essentiële aspecten van digitalisering.

Zonder snel internet, massale data opslag, nieuwe functies in televisies en de toename in gebruik van mobiele apparatuur was het Netflix en Spotify nooit gelukt om online films en muziek te leveren. Het succes van deze bedrijven is echter niet alleen te herleiden naar technologie.

Beide bedrijven wilden optimaal voldoen aan de behoefte van klanten. Zij geloven dat wanneer je daartoe in staat bent het mogelijk is om het klantenbestand substantieel te laten groeien. Jaren later betalen klanten niet meer voor bezit maar voor gebruik en hebben de bedrijven een sterk financieel fundament gebouwd gebaseerd op maandelijkse abonnementen.

Digitalisering begint met slim ondernemerschap, met een visie. Doelen worden gerealiseerd door de continue drive om nog beter te voldoen aan de behoeften van klanten. Daarom hebben de bedrijven verschillende specialismen laten samenwerken.

Wat kunnen MKB bedrijven hiervan leren:

  • Digitalisering start met een ambitie
  • Het vervullen van klantbehoeften speelt een belangrijke rol
  • Realisatie start vanuit een plan waarop continu wordt bijgestuurd
  • Veel verschillende specialismen werken samenwerken
  • Technologie is een middel
  • Flexibele en schaalbare platformen zijn noodzakelijk
  • Hou zelf de regie om het doel niet uit het oog te verliezen

Het realiseren van digitale ambities gaat dus over business, over medewerkers en over technologie. De mate van klanttevredenheid is een hele belangrijke indicator voor het succes.

Wij van Digital Motions begeleiden MKB bedrijven op het gebied van digitalisering. Niet ieder bedrijf wordt een digitale business, maar de uitgangspunten zijn interessant voor alle bedrijven die een digitale strategie willen realiseren.

Wil jij eens sparren over digitalisering? Dan komen wij graag in contact.